„ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА МУЗЕИТЕ - СОФИЯ 2022“
В НАЦИОНАЛНИЯ АНТРОПОЛОГИЧЕН МУЗЕЙ ПРИ ИНСТИТУТ ПО ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА МОРФОЛОГИЯ, ПАТОЛОГИЯ И АНТРОПОЛОГИЯ С МУЗЕЙ-БАН

14.05.2022 - 14.05.2022
„ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА МУЗЕИТЕ - СОФИЯ 2022“<br/>В НАЦИОНАЛНИЯ АНТРОПОЛОГИЧЕН МУЗЕЙ ПРИ ИНСТИТУТ ПО ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА МОРФОЛОГИЯ, ПАТОЛОГИЯ И АНТРОПОЛОГИЯ С  МУЗЕЙ-БАН
„Европейската нощ на музеите - София 2022 се организира от посолството на Френската република, Френският институт в България, Министерство на културата и Столична община.

За поредна година Националният антропологичен музей при ИЕМПАМ - БАН ще вземе активно участие в „Европейската нощ на музеите“. В аулата на музея ще бъде представен цикъл от научно-популярни беседи, посветени на интересни и социално значими антропологични, и медицински проблеми. На събитието ще бъдат направени измервания за определяне на антропологичен тип и плоскостъпие при деца.

Тази година за нашите гости и приятели ще танцуват децата oт балет „Синтез“ и балет „Енигма“, с ръководител Катя Ангелова. Ще се насладим на прекрасния глас на актрисата и певица Виолина Доцева. Очакваме Ви в събота, 14 май 2022 г., от 18:00 до 23:30 часа. Входът е свободен.

Национален антропологичен музей при ИЕМПАМ-БАН с адрес: София, бул. „Цариградско шосе“№ 73.


За повече информация:
https://www.facebook.com/NacionalenAntropologicenMuzej
http://www.iempam.bas.bg
Как протече Нощта на музеите в НАМ

На 14 май 2022 година в Националния антропологичен музей към Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при Българска академия на науките се проведе „Европейската нощ на музеите –София 2022“. Това беше празник, който дълго време ще се помни от участниците в него, посетителите на музея и колектива на НАМ.

Точно в 18 ч. проф. д-р Светлозара Петкова – директор на ИЕМПАМ – БАН и ръководителят на НАМ доц. д-р Атанас Кацаров откриха официално събитието в централното фоайе на сградата. За всички гости беше подготвена богата културна програма от млади таланти, които завладяха публиката веднага. На импровизираната сцена се изявиха балет "Синтез" и "Енигма", с художествен ръководител Катя Ангелова. Прекрасният глас на изпълнителката Виолина Доцева впечатли всички гости.

В 19 ч. в аулата интересна лекция за мистерията на човешкия геном беше изнесена от проф. Радостина Александрова от ИЕМПАМ-БАН. А доц. Рачо Стоев впечатли посетителите на събитието с определяна на антропологичния тип на всеки един желаещ да участва в измерването. За най-малките посетители на НАМ беше подготвена много полезна среща с д-р София Фурсова, която измерваше плоскостъпието на децата и даваше ценни съвети на техните родители.

Доц. Вера Кольовска и Тодор Белев представиха презентация за невромаркетинга и как рекламите влияят върху съзнанието.

В Нощта на музеите бяха изнесени две много интересни беседи от уредникът на НАМ, археологът гл. ас. д-р Мария Христова и археологът Владислав Тодоров. Беседите провокираха оживени дискусии, а посетителите останаха доволни от новата информация, която получиха.

Над 800 бяха посетителите на събитието. Интересът не стихваше, а гости продължаваха да идват и след след полунощ.
Работно време за посетители:
Вторник - Cъбота: 09:00 – 16:30 ч.
Всяка последна събота на месеца - вход свободен
Работно време за посетители:
Вторник - Cъбота: 09:00 – 16:30 ч.
Всяка последна събота на месеца - вход свободен