Предстоящи събития

„Богатството на троянската керамика“ - Гостуваща изложба

14.03.2024 - 31.05.2024
„Богатството на троянската керамика“ - Гостуваща изложба

Уважаеми приятели,

Каним Ви на 14 март 2024 г., от 16 часа в Националния антропологичен музей към Институт по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН, на гостуващата изложба „Богатството на троянската керамика“ от Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства – гр. Троян.
Изложбата проследява развитието на занаята в троянския край, видовете форми и декорации, грънчарските пещи и инструментите, мястото на грънчарските съдове в троянската къща. Представени са едни от най-известните имена в занаята, като: Данчо Василешки, Никола Николски, Цочо Ковачев, Баю Добрев и Петър Цанков. Разказани са историите на фамилия Йовкови – четири поколения потомствени майстори грънчари и на Йова Раевска – едно от най-големите имена в развитието на художествената керамика в България. Всеки един от експонатите носи своята история и показва част от развитието и разнообразието на троянската керамика в периода от края на IX век до 70-те години на XX век.

Заповядайте!

"Богове, символи и древни знаци" - Гостуваща изложба

11.05.2024 - 30.05.2024

На 11 май 2024 г., от 11 часа в Националния антропологичен музей към Институт по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН, ще бъде открита гостуваща изложба "Богове, символи и древни знаци" от Регионален исторически мизей - Враца.
Представените в експозицията артефакти показват култа към бога-слънце и великата богиня-майка, които са мъжкото и женското начало.
Концепцията на изложбата е да покаже чрез интересни артефакти от материалната култура по нашите земи, археологически артефакти от всички периоди, както и акцента върху обредите, религиозните вярвания на древните цивилизации от праисторическите епохи до късното средновековие.
Работно време за посетители:
Вторник - Cъбота: 09:00 – 16:30 ч.
Всяка последна събота на месеца - вход свободен
Работно време за посетители:
Вторник - Cъбота: 09:00 – 16:30 ч.
Всяка последна събота на месеца - вход свободен